Print Friendly, PDF & Email

Jeste li veliki ljubitelj kave ili ju pijete samo iz navike? Kava je vrlo štetna za naš organizam i izazivam vas da je probate zamijeniti nekom zdravijom alternativom! Jedna od njih i moja omiljena je maca (čita se maka) kava. Zašto da odaberete baš nju pročitajte u nastavku.

Maca je biljka porijeklom iz područja Anda, teritorija današnje Bolivije i Perua, a raste na visini između 2.400 i 4.400 metara. Prema pričama ratnici Inka su je koristili kako bi od nje dobili veliku snagu.

Bogata jevitaminima B, C i E. Pruža obilje, cinka, željeza, magnezija, fosfora i aminokiselina.  Pridonosi sveukupnoj dobrobiti organizma. Maca ublažava simptome menopauze, te ima pozitivne učinke na probleme s plodnošću kod muškaraca. “Prepoznaje“ potrebe našeg tijela, uspostavljajući ravnotežu u radu organa i proizvodnji energije.

Nutritivna vrijednost suhog korijena mace vrlo je visoka jer sadrži 60-75% ugljikohidrata. Sadrži i 10-14% proteina, 8,5% dijetalnih vlakana i 2,2% masti.

Postoje tri vrste mace:

  • Crvena maca se smatra najrjeđom vrstom mace. Korijen je roze ili ljubičaste boje. Crvena maca je najukusnija od svih maca, ali i kao najbogatija aminokiselinama
  • Žuta maca je najrasprostranjenija vrsta ove biljke
  • Crna maca je poznata kao „muška maca“

Potrebno:

Sastojci:

  • 2,5 dcl bademovog (ili nekog drugog biljnog) mlijeka
  • 1 žlica maca praha (max. 5. grama dnevno)
  • 1 žlica kakao praha (dio se može zamijeniti kakao nibsima)
  • 1 žlica tekućeg sladila (ili više po želji)

*Opcija: malo cimeta i kajenskog papra će začiniti i oplemeniti okus vaše maca kave

Priprema:

U blender stavite bademovo mlijeko, zatim dodajte maca prah, kakao, tekuće sladilo po želji (med ili agavin sirup), kajenski papar i cimet (po želji), Sve sastojke blendati 30 sekundi ili dok kava ne bude željene temperature. Ukoliko imate visokokvalitetan blender poput Vitamixa napitak će se nakon 2-3 minuta blendanja početi lagano zagrijavati i bit će topao. Dobiveni  fini i zdravi topli napitak poslužite u omiljenoj šalici.