SOČNI DETOKS IZAZOV

3/5/7 dana čišćenja organizma na sokovima

Što je to detoks?

Detoksikacija znači čišćenje. Drugim riječima radi se o neutralizaciji ili eliminaciji otrova (nepotrebnih, neželjenih ili potencijalno opasnih tvari) iz ljudskog tijela (koji se i inače prirodno se izlučuju putem stolice i urina).

Što je cilj ovog programa?

Glavni cilj je pomoći tijelu u procesu čišćenja i izbacivanja toksina/otrova, tj. održanju sustava u ravnoteži. U programu „Sočni detoks izazov“ pit ćeš samo svježe cijeđene sokove od voća i povrća. Tijelo koristi znatno manje energije za probavu sokova (u usporedbi s krutom hranom) čime znatno više energije ostaje za procese liječenja (tj. samo izlječenja) i čišćenja organizma.  Cilj nije redukcija tjelesne težine (gubitak kilograma). No, zbog manjeg unosa kalorija, izgubit ćeš nekoliko kilograma (to uvelike ovisi o tvojoj konstituciji, standardnim prehrambenim navikama, u kakvom si psiho-fizičkom stanju došao u program, zdravstvenom stanju, i sl.).

Kome je namijenjen ovaj program?

Svima koji su spremni odazvati se, tj. izazvati sami sebe i spoznati nevjerojatnu moć svog tijela i uma te pri tome proći tijelu u proces u izbacivanja toksina.

Treba li mi ovaj program?

Tvoje tijelo već ima prirodne mehanizme kojima stalno (doslovno 0 – 24) i automatski neutralizira, transformira i eliminira toksine. Uz pomoć jetre (koja je primarni detoks organ), bubrega, crijeva, pluća i kože  tijelo toksine većinski izbacuje pomoću urinarnog trakta i crijeva. No, loša prehrana (prerađena hrana koja ima malo vlakana ključnih za pravilan rad crijeva) usporava probavu, uzrokuje poremećaj rada crijeva i nepravilno pražnjenje te nagomilavanje otpada i toksina. Nadalje, stalno si izložen različitim neželjenim supstancama: udisanje kemikalija, pesticidi, aditivi u hrani, preparati za kožu, sredstva za čišćenje, lijekovi, hormoni, zagađenje, dim, teški metali, alkohol, cigarete, kofein, pare… Treba spomenuti i tzv. „duhovno-energetske otrove“: medije, TV, igrice, stres, brzina života, ovisnosti, konzumerizam…

Upravo zbog velike količine toksina, tijelu možemo i trebamo pomoći u njihovoj eliminaciji.

Preporučljivo je detoks provesti prilikom promjene godišnjih doba (ili barem u proljeće i jesen). U svim kulturama i religijama svijeta postoji neka vrsta posta/detoksa i za to sigurno postoje valjani razlozi. Detoks ti posebno treba ako osjećaš stalni umor, manjak energije, bezvoljnost, ako se teško nosiš s negativnim emocijama, ako ti je imunitet slab, ako nema vitalne energije u tebi, ako jednostavno nemaš radosti i volje za životom jer ti je organizam preopterećen. Postoje brojne metode i načini za provođenje detoksa; u ovom izazovu to je pomoću svježe cijeđenih voćno-povrtnih sokova.

Detoks na sokovima trebaš ako:

Koje dobrobiti mogu očekivati?

Kako se fizičko tijelo čisti i oslobađa toksina, tako se događaju i ostale promjene. Zato svaka osoba ima svoje dodatne ciljeve detoksa jer su oni povezani s brojnim benefitima. Neki od njih su: jačanje imunološkog sustava (dajete tijelu obilje hranjivih sastojaka koje bi ste teško u tim količinama unijeli u tvrdom obliku), smanjenje tjelesne mase (posebno one tvrdokorne), poboljšanje probave i odmor probavnog sustava, poboljšanje hormonalne ravnoteže, detoks unutarnjih organa, smanjenje upalnih procesa u tijelu, poboljšana koncentracija i općenito rad uma, više snage, izdržljivosti i vitalnosti.

Pored toga, koža će ti biti sjajnija, glađa i mekša, srce puno zahvalnosti, upoznat ćeš sebe ne drugačiji način, potencijalno ćeš promijenit i neke životne stavove, osvijestiti koliko je moćno tvoje tijelo, narast će ti samopouzdanje, stabilizirat ćeš se emocionalno, možda promijeniš i životi stil te prehrambene navike.

Je li ovo program gladovanja?

Detoks na sokovima nikako nije isto što i gladovanje. Kad piješ sokove, u svoje tijelo unosiš hranu, tj. nutrijente, ali ne u čvrstom već isključivo u tekućem obliku. Gladovanje ili post je potpuno odricanje hrane (post na vodi ili suhi post). Znači li to da nećeš niti osjetiti glad? Iskreno govoreći hoćeš jer ovo je za tvoje tijelo potpuno novo iskustvo, a ono robuje navikama. Potreba za krutom hranom bit će izražena prvih dana, no ona kasnije gotovo potpuno nestaje. No gladan nećeš ostati jer ćeš svaki put popiti sok. Ne brini, reći ćemo ti kako se nositi s ovim procesom (i fizički i psihički).

Što mi treba?

Dobar motiv, namirnice i sokovnik. Nije važno koje marke/proizvođača je sokovnik, ali bi bilo izvrsno da radi na hladno prešanje. Zbog niske brzine okretaja sok iz takvog sokovnika se ne zagrijava i ne oksidira što omogućuje maksimalnu očuvanost nutritivnih svojstava. Teoretski, možeš koristiti i blender, pa potom sve cijeliti kroz vrećicu za mlijeko – no, ovo nije najbolja opcija jer traži mnogo vremena i strpljenja i upornosti, tj. povećava tvoje šanse za neuspjeh (što nikako ne želiš). Sokovnik će ti biti najbolji prijatelj u ovom procesu i investicija u njega vrijedi svake kune.

Sumirajmo…

Tijekom detoksa konzumirat ćeš samo svježe cijeđene voćno-povrtne sokove, nutritivna unos bit će iznimno velik, energija potrebna za probavu bit će svedena na minimum, pH urina imat će tendenciju da bude alkalan, nivoi energije će biti umjereni (s razdobljima gore-dolje), mentalna jasnoća će ti varirati od srednje do ekstremno čiste, dozvoljene aktivnosti su normalan posao, lagane kućne aktivnosti. Trebaš si dati dodatnog vremena i ne se previše naprezati. Okusni pupoljci će ti se vrlo dobro oporaviti, životne promjene mogu biti od umjerenih do značajnih, a povratak na jedenje krute hrane je relativno jednostavan.

Neki od zankova da ti je tijelo puno toksina:

Izaberi svoju detoks kombinaciju!

Online radionica „Sočni detoks"

Subota, 10.4.2021. od 18h do 21h

Radionica je namijenjena osobama koji žele samostalno napraviti detoks na sokovima. Dobit ćeš sve potrebne informacije i znanje za ispravno provođenje detoksa na svježe cijeđenim voćno-povrtnim sokovima tako da možeš razumjeti svoje tijelo, osloboditi ga toksina i piti sokove bez brige i straha. 

Cijena radionice: 350kn
(za rane prijave do 7.4.2021. popust 30%: 245kn)

Platiti možeš virmanom ili preko PayPal-a. Nakon prijave, na e-mail ćeš dobiti upute za uplatu putem virmana.

Izazov: „Sočni detoks 3-5-7“

Četvrtak, 15.4. – srijeda, 21.4.2021.

U ovom izazovu imat ćeš moju punu podršku, počevši od online radionice Sočni detoks (10.04.2021. u 18h), detaljnih pisanih uputa, recepata, tematskih videa, svakodnevnog javljanja u živo. Najvažnije od svega, bit ćeš dio grupe – sudjelovanje u izazovu s drugima u zajednici učinit će ti proces znatno ugodnijim i međusobno će te se podržavati. U procesu detoksa na sokovima,  podrška je najvažnija. Zato ćeš u suradnji sa stručnjacima, dobiti i brojne poklone koji imaju za cilj dodatno pomoći tvom tijelu u izbacivanju toksina.

Izazivam te da izdržiš 7 dana, ali možeš odabrati između 3, 5 ili 7 dana izazova (ovisno o tome kako ćeš se osjećati). Bez obzira na koju se opciju odlučiš, dobit ćeš sve sadržaje i biti dio zajednice koliko želiš.

Sudjelovanje u izazovu obuhvaća:

Pokloni (wellness praksa):

Cijena radionice: 1.000kn

(za rane prijave popust 30%: 700kn)

Platiti možeš virmanom ili preko PayPal-a. Nakon prijave, na e-mail ćeš dobiti upute za uplatu putem virmana.